„Braća“ u crticama

Peko, Bulatovič, Bećković

…..    „jezivo“ prozeblo će Bulatović, „direktno odvratno!“
„Nije Bule , nego odlično“crnogorsko programski razložio je Bećković.
„Bilo bi dobro i  da smo jutros krenuli iz Rovaca a kamoli kad smo već na Terazijama…..“
Pekove su diviziuje valjda zauzele Terazije!

Glumac pre oko 20 godina
……….I ovi su sada obećali onima koji ubijaju da će živeti u Beogradu . I svi koji su „uspeli“ potrčali su u Beograd. To je jedan od razloga zbog koji ja trčeći odlazim iz Beograda da ne budem u obećanom gradu  sa zlikovcima , kriminalcima , ubicama. I taman se Beograd civilizuje , opet neko od tih obeća nekima da će živeti u njemu – ako pobiju komšije i unište svoja imanja.
Beograd je stecište onih koji su u poslednji9h 200 godina  avanzovali na ubistvima i time postajali njegova elita. …

Srpska stvar
Jedan deo boraca za srpsku stvar u Bosni živi u Beogradu a da nije ni dan proveo u ratu…U Beograd ali i u druge gradove u Srbiji došli su sa svojom decom, sa svojim novcem, sa svojim ambicijama – da u Srbiji preuzmu ekonomske , političke  i uopšte društvene pozicije, koje će ih učiniti  gradjanima prvog reda , izvan kategorije.

Ruralno
Moglo bi se reći da postoji izvesna zavera ćutanja o ruralnoj kulturi u nas ili, pak, o ruralnom u našoj ukupnoj kulturi. ……

Neplemenita nacionalnost
….Šta ako neko od nas zaista ima pretka nemlemenite nacionalnosti? Dali će biti spaljen? Ovakve formulacije izgleda nabolje odražavaju lični integritet potpisnika Deklaracije i njihove moralne pozicije kada uzimaju na pravno besmislen način , u zaštitu sopstveno čedo , Radovana Karadžića, koji je sledeći ih, još  1992. u legitimnom Parlamentu BH pretio Muslimanima biološkim nestankom , ukoliko se ne povinuju zahtevima Memoranduma SANU. Dve su ovde stvari prepoznatljive. Davne 1944-45. ista ideologija je podelila srpsko nacionalno biće  na grešnike i vernike preko egzekutora  nesporne nacionalnosti  inače došljaka katkad spremnih na sve u ovoj sredini: Crnogoraca ,Krajišnika, Ličana, Dalmatinaca. Onda su se zvali proleteri i „udarna pesnica revolucije“. Sada su u toku iste podele ali su egzekutori mnogo opakiji….

Vuk  Karadžić
u Peštanskim narodnim novinama 1842.
……Ljudi iz druge zemlje , istina, braća njihova, drukčije odrasla….su ne samo navalili  te dele snjima (ili im otimaju) ono što su oni ….s velikom mukomm i različitim troškovima pridobili , nego im još sude i zapovedaju….

(Beogradsa izdanja pre dve decenije)