Direktor Kusturica – Kraljev grad – Institut

Osnivač parapolicijske organizacije koju je nazvao Rendžeri gleda da po Srbiji napravi sebi što više spomenika -sebi i svome delu.Gleda da to budu trajne vrednosti – valjda „prema svecu i tropar“.To bi bili kameni gradovi -drvo mu se više ne svidja. Ali, ali drvo nije trajno kao kamen. Drvenom selu dao je svoje ime – za sva vremena- da se zna kada je u Srbiji živeo Kusturica.
Kamenom gradu koji je Srbija platila-srpski poreski obveznici-dao je ime poznatog pisca. Tek , tek da se srbijanci nebi pobunili kad su već u potaji to platili.
Elem, to je proglašeno INSTITUTOM. Institut mora imati direktora a to je on KUSTURICA.
I TAKO, ANDRĆEV INSTITUT SA DIREKTOROM KUSTURICOM. Kako vidimo Kusturica rame uz rame sa Anrićem- a po ličnoj želji. Samo,tu nešto ostaje nejasno.Ko je odobrio da Kusturica slobodno raspolaže sa imenom Andrić Ive ?

UGOVOR
Ovih dana početkom februara videsmo na tv da je Ministar prosvete sa Kustom potpisao ugovor u finasiranju tog“ instituta.“
Ko je i sa kakvim pravom priznao jednog Kusturicu za direktora te ustanove?
U razvijen svetu se zna ko je Andrić. Taj svet zna da je filmadžija Kusta „tih i takvih“ mentalnih kvaliteta – „NEŽNI VARVARIN“.svakako da se značajno zgledaju i smeškaju na ovi balkansku sprdačinu sa imenom nobelovca. Zapažaju svakako da se ovde ni ime nobelovca ne poštuje.
I, i, i koji ljudi će biti saradnici inastituta?? Svakako Nebulozbosanci i srbijanski Dupeuvlakači. Ministar prosvete koji je potpisao ugovor nije objasnio gde i kako se Kusta kvalifikovao za nauku i na osnovu čega naše pare baca u ambis.
Pokušava da se ovekoveči i u Kraljevu – predlaže da se po njegovoj zamisli preradi srednjevekovna tvrdjava.
Daje istovremeno predlog novog kamengrada podno te tvrdjave.Koliko će to da košta – nije mu važno. Srbijanci će to platiti A u njegove večnu slavu.

KRALJEV GRAD
Na jednom izlogu u Kraljevu idejni crtež „Kraljev grad“ koji treba da se izgradi za 4 godine. Na površini od nekoliko hektara kamena tvrdjava- skupa „do Boga“Tu piše da je sa ovim saglasan i savetnik Pretsednika Tome kao i gradonačelnik..
Idejni tvorac je Kusturica Emir koji će nam , nama nepismenim, predočiti kako je mogao da izgleda „srpski srednjevekovni grad“ mada ni jedan nije sačuvan pa ni na slici.
Ali to predosećanje tinja u duši umetničkoj Emirovoj jer je vaspitavan u Bosni – u koju se nije uklopio- pa zato u duši ima Srbiju – pih.
Radi se svakako o bolesnoj mašti i bolesnoj želji za popularnošću.
Kraljevo nema para za opravku bolnice od zemljotresa, opravku trotoara i dovršenje ulica.
Savetnik Prets. Tome i Gradonačelnik svakako ne znaju da postojearhitekte, istoričari i istoričari umetnosti. Kako vidimo za ovu dvjicu intelektualaca sve to pokriva Veliki Emir.
Koji, bre, Emir?
Pa onaj, bre, što se ogrebao o nekog drugog sarajliju vec za svoj prvi film a počev sa trećim, pa na dalje , nije imao kao fimnadžija šta da kaže.
OČIGLEDNO JE DA POLUPISMENA SRBIJA TRPI DOŠLJAČKU ŠIZOFRENIJU.

MIŠJA RUPA
Kad je ono bilo oko paljevine ambasada u jadnom Beogradu pojavio se Kusturica i jasno nama, koji nismo pristalice gungule i progona Albanaca , skrenuo pažnju da će nas uterati u mišju rupu.
Jadni mi, štali nas čeka ??
„Kusti veličanstvenom“ nije jasno da u Srbiji nije dozvoljeno proganjati one što nisu Srbi.
Očekivao sam da ću krštenjem povrattiti celovitost svoje polupane ličnosti
Emir – Nemanja Kusturica, filmski režiser, o svom pravoslavnom krštenjuRTS1, 22.april.