PENZIJE U SRBIJI

ČUJTE SVI VI MLAĐANI koji još radite (ali često samo „radite“) o penzijama sledeće.
Mi današnji penzioneri te penzije smo zaradili – -to nije poklon – to nije socijala.
Velika je istina da se kod nas pod „plata“ podrazumeva samo NETO iznos.
U svetu se računa sa BRUTO iznosom. Od toga se odbija penziono osiguranje. Penzioni fondovi taj novac uključuju u obrt i tako zarađuju. Ide kamata na taj ulog za svakog pojedinca. Tako posle dužeg perioda stvarna penzija je znatno veća, Za na pr. rok od 30 godina suma poraste za 3-4 puta. Kamata je obogatila penziju. To je zdrav ekonomski odnos izmedju pojedinca i države. To tako i treba da bude.
Vama Mlađima ne pada na pamet da uvedete BRUTO PLATU. Preko bruto plate gradjanin bi se osetio jačim prema vlastima te bi ista ta vlast morala biti odgovornija. Stiče se utisak da Vi Mladji ne želite odgovornost te vam je lakše ovako :“Ti stari, ćut bre, vidiš i sam da za penzije nema para ,budi zahvalan što te hranimo,hranimo te sa budžeta“ i td, i td.

U Srbiji je ostao veliki broj OFICIRA bivše JNA koji potiču sa dugih prostora van Srbije .Tu je ostao i veliki broj ranije penzionisanih oficira JNA sa tih drugih prostora. Svima njima Srbija daje penzije ili će ih davati.
JNA nije bila srpska SNA i zato nemaju prava na srpsku penziju. Ogroman broj oficira koji ima vojska srbije su potencijalni penzioneri sa najmanje pukovničkim penzijama i svi su badava dobili naše državljanstvo. mada ovde niko od njih nije potreban.
Tako nam izlazi :pukovnik pa i general a socijalni slučaj. i to na velikoj socijali.Treba ih isključiti sa penzionog fonda srbije. Neka penzije dobijaju odande odakle su došli.Isto važi i za nekadašnje službenike saveznih ustanova koji su takodje došljaci.I oni treba taj deo penzije da primaju iz tadašnjih republika a ne iz Srbije.
Ne vidi se ni jedan opravdavajući razlog da vojne penzije u proseku (pa tako i u ekstremu) budu veće od civilnih. Treba ih svesti srazamerno na nivo civilnih.NISI PRIVREDJIVALI. Živeli su na budžetu. Država im je nabavljala i uniforme i radnu odeću.Dugo, vrlo dugo nismo ni znali da vojna lica pri odlasku u penziju dobijaju banbadava „prilog“ penziji od 20%.Nezaradjeno!!

Srbija ima i svoje (hronične) neradnike te se ne vidi potreba za uvozom sličnih sa područja Juge. . Tu su i stotine pilota koji ne lete jer nemamo para za tu skupu sportrabotu ali im k upujemno avione kako bi izašlo da i oni nešto rade.
Zašto nam je to potrebno?? Imamo li mi bar malo pameti? ima li ko da srbiju brani?

Nije nam jasno ali je penziono sumnjivo šta znači kada ministar za penzije kaže da „pitanje staža izbeglica treba regulisati“.To već miriše na dalje uskakanje u PIO Srbije.
Uz sve ovo Vlada Srbije svojim najstarijm gradjanima starosedeocima koji su deo penzija zaradili u drugim zemljama OTIMA POLA.Pitanje staža ižbeglica ne može biti problem srbije. To trerba da regulišu one savremene balkanske države odakle su došli i te države su dužne da im isplaćuju penzije za tamošnji staž.To je u svetu uobičajeno i sasvim logično.
Ozbiljna novina je pisala još 11.6.10 da Rasim Ljajić smatra da je „ispravljena nepravda“ prema bosancima koji su došli u srbiju jer su uskoćili u naš PIO.Na tv videsmo da Ljajic potpisuje Poseban ugovor sa Bosnom a asistira mu Krkobabić.
I tako:Centr. banka otima starosedeocima 50% inopenzije a imenovana dvojica te pere prosledjuju „braći“ bosancima – vele, to je Pravda (po Ljajiću).

Otpremnine
daje ova država -kao poklon- za nezaradjeno. Građanin Ljubić iz ministarstva finasija kaže u vezi restruktuiranja nekih preduzeća da 53.000 radnika može da računa na novčane poklone od 300 evra po godini staža. To su uglavnom radnici čije firme su i do sada bile finasijski teret na budžetu..

Kako vidimo i ovde država jednima poklanja (nezaradjeno) a inopenzionerima otima. Tako nam izlazi da je taj penzioner ne samo bez zaštite već je i uvažen za Finasijskog Dužnika prema onima koji i dosada nisu bili niti će biti produktivni.
Tako vidimo da je Otpremnina Jača od zarade uz ovakvog Ministra Finasija i naravno Guvernera.
Guverner sa svojim saradnicima je ipak pažljiv prema gradjanima „devizne klauzule“.Ah, jadni ljudi- nisu usperli da „smute“ bankare- joj.
Sadašnji slučaj (2022.) u FIATu sa otpremninama je izrazito kriminal razbojništvo.