CENA STRUJE U 2020.

U svojim računima koje elektrodistribucija svakog meseca dostavlja gradjanima jasno je naglašeno (sitnim slovima na 1. strani) da je čista cena stvarno potrošene struje upola manja od ove na računu.
To su raznio nameti gradjanima od strane nesposobnih u Vladi Srbije. Čak šta više plaća se PDV na akcizu. Kako je akciza po svojoj prirodi već porez to mi plaćamo porez na porez. Vidi se čista i krajnje drska otimačina. To radi Vlada Srbije.
Slično radi i el.distribucija. To se vidi na drugoj strani računa.
To su „obračunska snaga (kw) “ oko 500 din. i „Trošak garantovanog snabdevača“koji navodno iznosi 133 din. Nama je snabdevač ista ta el.distribucija koja je svoj trošak već uračunala u osnovnu cena kwh. I to je otimačina.
Obačunska snaga (navodno kw) ne postoji u Osnovima elektrotehnike i Energetike .
U 9. redu odozgo stoji glupavo objašnjenje da je to odnos kw/kwh u 10. redu opet da je to kw. Još u osnovnoj školi učili smo iz matematike da je A/AB = 1/B a ne A.
Tj kw/kwh = 1/h -dakle recipročna vrednost od h -od čas a nikako kw. I ovo je otimačina.
Ovakvim lažnim obračunom posebno su pogodjeni najmanji potrošači (najsiromašniji) .tako na pr. na potrošenih 1oo kwh cena jednog kwh iznese oko 12,5 din.

Ovih dana (novembar 19.) Ministar reče da će struja poskupeti 200 dinara.Šef Fiskalnog saveta reče da strija treba da poskupi 15 %.
Kako su to obračunali???
U celoj svojoj istoriji -više od 100 godina- el.distr. Srbije nije ni jednu jedinu drvenu banderu znalački zaštitila od truljenja. To je onaj pedalj u zemlji i pedalj nad zemljom.Ali u ovo vreme sve drvene bandere zamenjuje betonskim.Vidi se da je rasipnički stav el.privrede sa dubokom rasipničkom tradicijom.
Ministar je upozoren da el.distribucija naplaćuje kućne priključke po ceni 80% višoj od realne – i NIŠTA.

MINISTAR ENERGETIKE JE O OVOME LOPOVLUKU INFORMISAM JOŠ PRE DVE GODINE I, I NIŠTA.
Naš sadašnji ministar energetike , kao i prethodni, još uvek nije izbacio iz pogona revezibilnu hidroelektranu velike snage koja nam pročinjava , evo već decenijama , materijalnu štetu prosečne snage 200 megavata. To je ustvari potrošač 200 megavata. Isto važi i za onu drugu znatno manju ali takodje štetnu.
Pre odprilike 2 godine u istočnoj Srbiji pohvalio je montere na orpavci dalekovoda koji su pod snegom otkazali. Aliii, nije dao otkaze direktorima koji su linijom lične nemarnosti prouzrokovali velike kvarove na tim vodovima.
Ministar, očigledno je, smatra da je u el.privredi SVE U REDU te ne vidi razlog bilo kakvoj intervenciji.