Mali narodi


EGIPĆANI.  Na Kosovu žive i tamnoputi navodno Egipćani.Nekada se smatralo da su Cigani došli iz Egipta.Zato je ovo područje bilo poznato kao Mali Egipt.
Danas znamo da su Cigani iz indije  ali ova istorijska zabuna ja dobrodošla nekim kosovskim Ciganima  da se izdaju za nešto drugo  kako bi izbegli odbojan stav većinske nacije.

LIPLJANI.  Najstariji podatak o narodu Lipljani  nalazimo u istoriji Istočne Nemačke. Došli su zajedno sa ostalima na levu obali reke Elbe u donjem toku u 6. veku. U zaledjini im je bila velika šuma.Nemački autori ih ne uračunavaju u narode  Ser….Govorili su nekim svojim posebnim jezikom.Služili su se njime još nekoliko vekova.
Stari ruski hroničari ne spominju narod tog imana. Na Balkan, na područje Kosova  došli su najverovatnije sa prvim krstašima.Svakako da je varošica Lipljan po njima dobila ime a možda su je oni i osnovali.Područje Kosovo je moglo dobiti to ime po verovatnom njihovom plemenskim vadji Kosobody.
Bilo je više plemena na Li…

DREVLJANI.  Živeli su istovremeno pored Lipljana na Elbi.Ta oblast je do danas zadržala ime „drvo“ tj. Drawehn. Ruski hroničari za ostatak Drevljana na istoku pišu da su bili vrlo primitivni.Na balkan su došli verovatno kad i Lipljani.
U Bosni je varošica Derventa  što odgovara imenu plemena.  Godine 1155 grčki diplomat i putopisac Ivan Kimonas  piše da se u Bosni „sada“ živi drugačije što nas navodi na zaključak  da su došli neki novi ljudi a svakako kao krstaši jer se ovo vremenski podudara.
Jedan naš autor zapaža da su Bosanci zapisali da „roditelji naši dodjoše iz Dreves i Drezg“ Dreves, Derventa i Drawehn očigledno upućuju na Drevljane. I stalna težnja  za izolacijom od drugih upućuje da je to taj isti narod. Živeli si izilovano na istoku Evrope, izmedju Elbe i šume, izmedju drine i Save u brdima .O toj težnji  za izolacijom pisao je istoričar Ćorović.

GLOMAČI (Dalaminze).   Pod imenom Glomači vidimo narod u srednjem toku Elbe  blizu češke granice.6.v. Drugo ime tog plemena je Dalanminze. Sloveni su sa severa Azije. Na karti Mongolije vidimo i danas toponime Dalan..dz…

Na obali Jadrana  naspram ostrva Brač područje se zvalo Dalen. Svakako trag istog naroda. Varošica Glamoč je podalje od oblasti Dalen ali i na Balkanu je bilo premeštanja naroda.