„CRNOGORSKI SRBI “ I CRVENA HRVATSKA

Područje današnje Crne Gore u dalekoj prošlosti zvalo se Duklja. Kasnije dobija ime Zeta.
Hrvati su dolaskom na Balkan prošli celo Jadransko primorje pa tako stigli i do Atine. Hupanić je pisao o selu „Hrvati kod Atine“.
U to staro vreme strane sveta označavane su bojama. Crveno je značilo ono što danas znači Jug. Ko je otišao na jug taj je otišao na crveno – postao je crveni a ne južni. Tako su Hrvati koji su se odvojili i otišli na jug nazvani ( od tadašnje evrope- Vatikana) Crveni Hrvati a isto područje Duklja nazvano je Crvena Hrvatska (Croatia Rubena). Za ostale gradjane nehrvate to je i dalje bila Duklja.
Izlazi nam da bi i danas imalo smisla govoriti o Crnogorskim Hrvatima ali to se ne dešava.
Spominju se Crnogorski Srbi ali nigde ne piše da su Srbi iz tadašnje Raške odlazili u tu oblast. Izlazi nam da je pojam „Srbin“ u crnoj Gori politikantska izmošljotina kako bi se opravdale večite osvajačke težnje nad Srbijom. U „Riječniku Njegoševa jezika“ nalazi se više toponima Zag…. (kao Zagreb, Zagros i sl.) ali nema nijednog Ser… Srb….
Godine 1918. stvorena je država Kraljevina SHS .Ipak je morala da promeni naziv jer mnogi gradjani Maked. BH, i CG nisu sebe smatrali Srbima.
118k, 45k.
12.10.16