NOVI UREDNIK U RTSu

Televizija RTS dobila je novog urednika kulturno- informativnog programa književmika Kecmanovića. Novi urednik je došljak iz Bosne . Sklon je pisanju (filozofiranju) i što je najvažnije odgovara svojim poreklom pa tako i načinom razmišljanja A. Vučiću.
Mentalitet se ne leči ne menja.Kakve su bile naše daleke, daleke babe i dede takvi smo i mi danas. Istoričar Ćorović je zapazio da se u Bosni sa Hercegovinom nikakva specifična kultgura nije razvijala. BH gradjanin nije prihvatao ni kulturu Austrougarske mada je živeo pod uticajem iste – hteo ne hteo.
Za „Top je bio vreo“ dobio je nagradu i (bogme) stipendiju. Svakako knjiga je poželjna ali nije za nagradu. Nije kljiževnost. Ta je reporterski pisana a reportaža ne pripada kvalitetu književnosti.
Saznadosmo i za stipendiju. Baš je lepo biti došljak a iz BH. Dobijaš pare za neki budući rad. Pisaće i nadalje „mi mu verujemo“. Sklon je pisanju- filozofiranju. Verovatno je poreklom hercegovac (krajišnik) tj. Hun a zapaženo je da su ti ljudi bili skloni filozofiranju – mada ne dadoše nijednog filozofa.
Dosadašnji urednik A. Vučiću nije biuo drag. Taj naivko radio za svoju Otadžbinu (Domovinu) .I ju, ju, ju.kako se samo usudio da radi za Srbiju a ne za Bosnu ju, ju ju.
Više puta smo na ovome sajtu zapazili da zapišavanje Srbije naše domovine nije dozv oljeno.Uticajni to ipak čine. Zato je sve veći uticaj Bosne na Srbiju. Zato je sve Veći pritisak na specifičnost domaće Kulture. Zato je sve brže propadanje ovdašnjeg mentaliteta.
Treba imati na umu da nam iz Bosne nikakvo dobro nije dolazilo. Dobra biti neće ni u buduće.
Pre desetak godina smenjen je upravnik Narodne biblioteke, inače poštovaoc knjige i znalac svoga posla jer je branio knjigu. Smenio ga je politikant Dačić za koga je nepoznato da je poštovao knjigu.
Sada je pod pritiskom Vučića smenjem urednik takodje poštovaoc knjige , Srbije sa njenom istorijom i poštovaoc zdrave napredne kulture.
Postavljeno je lice koje je došlo iz sredine u kojoj nikada nije bilo razvoja kulture te je najverovatnije da će njegova usluga Srbiji biti naopako produktivna. Crno nam se piše.
Kakvu kulturu sa TV možemo očekivati vidimo iz bosanske serije „Lud zbunjen…“ kao i iz „poezije“ Dučića  u Ave srbija , Neprijatelj, Hercegovina. Kod Rajka Noga iz Nadiremo skitski, i ostalog.
Vidimo da  svi oni i one koje Vučić uglavljuje na vodeća mesta ne umeju ništa da rade jer rade na svoj javašliski način (Ana, Zorana, Nela) bosanski. Isti taj Vučić doveo je Anu na čelo vlade a da nismo ni upoznati (mi starosedeoci) ko je i šta je ta Dama. Ne liči na srbijaku. Deluje delimično kao bosanka a delimično kao hercegovka. Ipak nije našla tragove fašizma u BH ali, ali našla ih je u Srbiji.
Sada se sarajlija, koji liči na krajišnika, useljava u RTS a lunijom kulture – za celu Srbiju. -ništa manje. Njemu kao untelektualcu (?) nije jasno šta je istoričar Ćorović pisao o Bosni i nije mu jasno da jedan mentalitet MOŽE da gradi kulturu na SVOJ a ne na tudj način .
Svakako da će dati svoj doprinos bosnizaciji ili hercegovizaciji Srbije.

Dramski pisac Srbljanović i režiser Prokić kazali su
Neželimo dinaroidnu kulturu , kulturu ojkača i gluvog kola, bradate etike, sudbinskog žrtvovanja i samosažaljenja , prepotetnu liriku tumbanja reči po padežima , metriku „ovoga i onoga“ .spoj komesarskog i sultanatskog , kulturu nacionalne mržnje i pravoslavno-fundamentalističke samodovoljnosti.
Ne želimo da se odričemo vrednosti kultura čitavih naroda ,svih pa i naših, zbog istorijskih nesreća koje prouzrokuju grupe nesavesnih ljudi.
Želimo otvorenu, polivalentnu laučku, prevodivu , civilnu kulturu, čije su estetske i etičke vrednosti jednako visoke.

UMOLJAVA se gradjanin Kecmanović da razmisli o sledećem.
Desio se protekli balkanski rat jer su prekodrinski narodi hteli da imaju svoje državice. Dobili su ih – na bajonetima. Sada se odriču istih tih bajonetdržava te se dovlače u srbiju da se baškare na budžetu, nagradama, i sličnim (stipendije) beneficijama.
Kažu da je prostor preko Drine do Jadrana srpskii za sebe kažu „srbi“. Ako je tako zašto se ne vraćaji nazad da obnove ta područja –  svoje zavičaje-„srpske zemlje.“ Svakako zato jer su neradnici te im  otimanje  tudjeg hleba s ove strane Drine više ogovara.
Održala se hunska karakteristika nerada i otimanja.
Za SVE  NAS je bolje (i za sebe) da  gradjanin Kecmanović digne ruke od RTSa.
28.7.19.